Με διεθνή «αέρα» και τη συμμετοχή πολύ περισσότερων των 100 αθλητών, από επτά χώρες, διεξάγονται κάθε χρόνο οι αγώνες τοξοβολίας «Aphrodite Mediterranean Cup». Η διοργάνωση ανήκει στην Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας και πραγματοποιείται τα τελευταία 22 χρόνια.

Εκτός από την Κύπρο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ρωσία, ο Λίβανος, η Σκωτία και η Ελλάδα έστειλαν την τελευταία φορά τους καλύτερους τοξότες τους για να αγωνιστούν στις διάφορες κατηγορίες του αθλήματος, που συμπεριλαμβάνονται στους αγώνες.

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου και την εκπληκτική τοποθεσία στο Φρέναρος κοντά στην Αγία Νάπα, οι τοξότες όλων αυτών των χωρών δίνουν πια το ετήσιο καθιερωμένο τους ραντεβού, σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιείται συνήθως στις αρχές Νοεμβρίου.

Οφέλη για την τοπική κοινωνία

Για λίγες ημέρες, το χωριό Φρέναρος, καταμεσής των Κοκκινοχωρίων, γίνεται το επίκεντρο του κόσμου της τοξοβολίας, καθώς αθλητές, κριτές, επόπτες, προπονητές και άλλοι προσέρχονται στο προικισμένο αυτό μέρος για να δώσουν το παρών στη διοργάνωση.

Οι αγώνες τοξοβολίας «Aphrodite Mediterranean Cup» αποτελούν παράλληλα και μια εξαιρετική ευκαιρία, ώστε το χωριό Φρέναρος στην Αμμόχωστο αλλά και ο κοντινός δήμος Αγίας Νάπας να μπορέσουν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες, προερχόμενους από χώρες οι οποίες ίσως δεν «γνωρίζουν» ως προορισμό διακοπών την Αγία Νάπα και τη γύρω περιοχή.

Στο πλαίσιο των αγώνων τοξοβολίας, άλλωστε, η δημοτική αρχή Αγίας Νάπας φροντίζει συνήθως να διοργανώνει κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκδρομές και εξορμήσεις, με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την ευρύτερη περιοχή και το νησί της Κύπρου.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών επιδιώκουν, άλλωστε, τη συνέχιση και την εξέλιξη των συγκεκριμένων διεθνών αγώνων και τη διεξαγωγή τους στην περιοχή της Αμμοχώστου, με στόχο να καταστεί η περιοχή κέντρο για την ανάπτυξη της τοξοβολίας. Ήδη, έκαναν λόγο για βελτίωση, από πλευράς τους, των αθλητικών εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την άρτια και ομαλή διεξαγωγή αυτών των αγώνων διεθνούς ενδιαφέροντος.