Υπό τη σκέπη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, διοργανώνονται κάθε χρόνο αγώνες τοξοβολίας στην Ευρώπη, που φέρουν τον τίτλο “European Grand Prix”.

Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος περισσότερες από 35 χώρες και εκατοντάδες αθλητές, με αποτέλεσμα σε όποια πόλη κι αν φιλοξενείται κάθε χρονιά, να δημιουργείται ένα μικρό… χωριό τοξοβολίας.

Το 2019, το European Grand Prix έκανε την “καρδιά” της ευρωπαϊκής τοξοβολίας να χτυπά στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Οι αγώνες αυτοί, που έγιναν τον Απρίλιο, ήταν τα προκριματικά για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στη διοργάνωση αυτή των Ευρωπαϊκών Αγώνων, διαγωνίζονται συνολικά 128 τοξότες, άνδρες και γυναίκες. Οι 96 εξ αυτών θα αγωνιστούν με ολυμπιακό τόξο και οι υπόλοιποι στο σύνθετο, ενώ για πρώτη φορά προβλέπονται σε αυτή τη διοργάνωση μικτοί ομαδικοί αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες στο ολυμπιακό τόξο προσμετρώνται στις ταξινομήσεις για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2020. Στη διοργάνωση της Λευκορωσίας, τον Ιούνιο, θα συμμετέχει μία γυναίκα αθλήτρια από την Ελλάδα. Μόνο η Λευκορωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Ιταλία θα μετέχουν με ολοκληρωμένες οκταμελείς ομάδες.

Παρα-τοξοβολία

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και σε μια ιδιαίτερη διοργάνωση που γίνεται στη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για τους αγώνες τοξοβολίας που διοργανώνονται διεθνώς αλλά και στην Ευρώπη με πρωταγωνιστές ανθρώπους με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες.

Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Παρα-τοξοβολίας συγκεντρώνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή και προσμετρώνται στις ταξινομήσεις για τους παρα – Ολυμπιακούς Αγώνες . Το 2019 οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Παρα-τοξοβολίας γίνονται στη Σαρδηνία στην Ιταλία.

Το άθλημα είναι άλλωστε ανοιχτό για αθλητές με σωματικές δυσλειτουργίες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν κάποια μηχανικά μέσα που θα τους βοηθήσουν. Ο πρώτος αγώνας τοξοβολίας που έγινε ποτέ για αθλητές με ειδικές δεξιότητες ήταν το 1948, στο νοσοκομείο Στόουκ Μεντβιλ μεταξύ βετεράνων που είχαν κινητικά προβλήματα.