Με το βλέμμα στραμμένο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τοξοβολίας βρίσκονται όσοι ασχολούνται με το άθλημα της τοξοβολίας με επαγγελματισμό και συνέπεια, σε όλο τον πλανήτη. Οι αθλητές του χώρου ανά τον κόσμο έχουν βλέψεις για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό, που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Τοξοβολίας, το οποίο διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τοξοβολίας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2006.

Οι αθλητές που συμμετέχουν αγωνίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, αγώνες που διεξάγονται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Οι οκτώ καλύτεροι τοξότες κάθε κατηγορίας συνεχίζουν σε μια επιπρόσθετη, τελική πλέον φάση, για να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Αυτές οι πολλές, διαφορετικές κατηγορίες και ο “πλουραλισμός” των αγώνων θεσπίστηκαν μετά την επιτυχία που είχε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας το 2003 στη Νέα Υόρκη, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, καθώς και στις δύο αυτές διοργανώσεις διαφάνηκε μια μεγάλη “στροφή” των φιλάθλων στο συγκεκριμένο άθλημα. Άλλωστε, λέγεται ότι η τοξοβολία είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο έχουν αλλάξει τόσες φορές οι κανονισμοί, σε παγκόσμιες διοργανώσεις, ακόμη και στους Ολυμπιακούς. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι αλλαγές αυτές είναι που συνέβαλαν ώστε το άθλημα να αποκτήσει τόση δημοφιλία και προβολή, κάτι που για πολλά χρόνια έλειπε από την τοξοβολία σε σύγκριση με άλλα αθλήματα, πιο προβεβλημένα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2013, το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι Eurosport.

Μέχρι στιγμής, στο σύνολο, η χώρα με τα περισσότερα μετάλλια στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι οι ΗΠΑ με 194 μετάλλια και ακολουθεί η Νότια Κορέα με 149.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας

Με την πρώτη διοργάνωση να έχει γίνει το 1931, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας συγκεντρώνει επίσης το ενδιαφέρον των τοξοτών παγκοσμίως. Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστοί και προβεβλημένοι, ανάλογοι αγώνες γίνονται στις κατηγορίες τοξοβολία νέων, παρα – τοξοβολία και 3D τοξοβολία (τοξοβολία πεδίου).