Η Γερμανία πρώτη στο European Grand Prix 2019

Στην πρώτη θέση κατάκτησης μεταλλίων στο European Grand Prix τοξοβολίας 2019 που διεξήχθη τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας αναδείχτηκε η Γερμανία.

Παρά το κρύο που επικρατούσε, η διοργάνωση προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον καθώς αποτελούσε και προκριματικό για τους επόμενους ευρωπαϊκούς αγώνες που θα γίνουν τον Ιούνιο στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, αφού στους αγώνες πήραν μέρος 42 χώρες με περισσότερους από 400 τοξότες.

Πιο αναλυτικά, η Γερμανία κατάφερε να ανεβεί επτά φορές στο βάθρο του νικητή με 3 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Στην κατηγορία του κλειστού ολυμπιακού τόξου, κέρδισε ο Ολλανδός Στηβ Γουάιλερ και στις γυναίκες η Καρίνα Καζλούσκαγια από τη Λευκορωσία. Στο σύνθετο ανδρών, την πρώτη θέση πήρε ο Ιταλός Βαλέριο Ντελα Στούα και στις γυναίκες η Αμάντα Μλίναριτς από την Κροατία.

Στο ομαδικό ανδρών με ολυμπιακό τόξο την πρώτη θέση πήρε η Ολλανδία και στην ίδια κατηγορία για γυναίκες πρώτη αναδείχτηκε η Γερμανία. Η χώρα αυτή αναδείχτηκε πρώτη και στο ομαδικό ανδρών με σύνθετο τόξο και στην κατηγορία των γυναικών η Εσθονία.

Στις μικτές ομάδες, στο σύνθετο τόξο την πρώτη θέση πήρε η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας και στο ολυμπιακό τόξο η Ιταλία.

Η συμμετοχή της Κύπρου

Όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που πραγματοποιείται παγκοσμίως, έτσι και αυτή τη φορά το “παρών” έδωσε και η Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας, με τις εθνικές ομάδες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, που αγωνίζονται στο ολυμπιακό και στο σύνθετο τόξο. Την αποστολή προπονούσε ο βοηθός ομοσπονδιακός προπονητής, Στυλιανός Θεοφάνους.

Μετά τους αγώνες στο Βουκουρέστι, ανακοινώθηκαν και οι αθλητές που θα καταλάβουν τις 32 θέσεις που είχαν απομείνει για τους αγώνες του Μινσκ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κέρδισε τη συμμετοχή ενός άνδρα αθλητή στο ολυμπιακό τόξο. Στο Μινσκ θα διαγωνιστούν συνολικά 128 αθλητές -64 άνδρες και 64 γυναίκες- ενώ ολοκληρωμένες ομάδες με οκτώ μέλη θα έχουν μόνο η Ιταλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λευκορωσία.