Στο Μαυροβούνιο οι επόμενοι ΑΜΚΕ

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μαυροβούνιο, το οποίο για πρώτη φορά θα αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), τελεί ο αθλητικός κόσμος της Κύπρου και φυσικά οι άνθρωποι της τοξοβολίας.

Η κορυφαία αυτή διοργάνωση, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, το 2019 θα φιλοξενηθεί από την όμορφη χώρα της Αδριατικής, που έγινε μέλος της Συνέλευσης των ΑΜΚΕ ακριβώς δέκα χρόνια πριν, δηλαδή το 2009.

Ο Δ. Δημητριάδης με τρία μετάλλια το 2017

Ο κόσμος της τοξοβολίας στην Κύπρο έχει πολλές προσδοκίες από τους αγώνες αυτούς, κυρίως αν ληφθεί υπόψη το πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή η αμέσως προηγούμενη διοργάνωση των ΑΜΚΕ, που έγινε στο Σαν Μαρίνο το 2017.

Η ομάδα της τοξοβολίας είχε καταφέρει να αποσπάσει τρία χρυσά μετάλλια, ισάριθμα ασημένια και δύο χάλκινα, ανεβάζοντας στα ύψη τον πήχη των επιτυχιών. Μεγάλος πρωταγωνιστής της κυπριακής τοξοβολίας σε εκείνους τους αγώνες ήταν ο Διομήδης Δημητριάδης, που κέρδισε τρία μετάλλια μαζί με τις εντυπώσεις συμπαικτών και αντιπάλων. Συγκεκριμένα, ο 31χρονος αθλητής συμμετείχε στην ομάδα ανδρών στο σύνθετο τόξο, στην ομάδα του μικτού, με τη Σοφία Τσαγκάρη και σε ατομικό επίπεδο στην κατηγορία του.

Στους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης συμμετέχουν συνολικά εννέα κράτη της Ευρώπης, με πληθυσμό ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Άγιος Μαρίνος, Κύπρος, Μονακό, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν και Ανδόρα δίνουν το παρών κάθε φορά στη διοργάνωση, που μετατρέπεται σε μια γιορτή του αθλητισμού με μεγάλη συμμετοχή κοινού και αθλητών.

Κατά τη διάρκεια σχετικής συνάντησης προετοιμασίας που έγινε στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, παρουσία μελών και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, αποφασίστηκε η επόμενη διοργάνωση να γίνει το 2021 στην Ανδόρα, ενώ για το 2023 προς στιγμή έχει θέσει υποψηφιότητα η Μάλτα.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η ένταξη και άλλων αθλημάτων, όπως η σκοποβολή, το τζούντο και η αντισφαίριση, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών ανά εθνική ομάδα.