Όσο κι αν η τοξοβολία απέχει πολύ από το να γίνει… ποδόσφαιρο, σε επίπεδο αγάπης και αποδοχής της από το ευρύ κοινό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη αποκτήσει τους δικούς της φανατικούς οπαδούς, και μάλιστα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας παρακολουθούν τα δρώμενα στον μαγικό κόσμο της τοξοβολίας και ακολουθούν την πορεία των προβεβλημένων τοξοτών στον κόσμο αλλά και των τοπικών σωματείων στην περιοχή τους.

Τι κερδίζουν, όμως, επί της ουσίας οι αθλητές που αποφασίζουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά την τοξοβολία και να αφοσιωθούν σε προπονήσεις και διεθνείς παρουσίες και αγώνες; Αν και οι πιθανότητες να κερδίσουν χρήματα κυρίως μέσω χορηγιών και διαφημίσεων είναι σαφώς πιο λίγες σε σύγκριση με αθλητές άλλων σπορ, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται εντελώς.

Αμοιβή στα παγκόσμια πρωταθλήματα

Τουλάχιστον αυτό αφορά κυρίως τους παγκόσμιους πρωταθλητές και αυτούς που κατακτούν τις πρώτες θέσεις στις παγκόσμιες διοργανώσεις.

Μεγάλοι χορηγοί, όπως η Longines ή η Hyundai, που αγαπούν την ακρίβεια, την αυτοσυγκέντρωση, την πειθαρχία που “πρεσβεύει” η τοξοβολία ως άθλημα, έχουν γίνει χορηγοί του αθλήματος στους αγώνες που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τοξοβολίας.

Έτσι, σύμφωνα με τον επίσημο κανονισμό των αγώνων του 2018, η πρώτη θέση στο ατομικό σε κάθε έναν από τους αγώνες τους προκριματικούς ανταμείβεται με το ποσό των 2.000 ελβετικών φράγκων, η δεύτερη θέση με 1.000 ελβετικά φράγκα και η τρίτη με 500. Παράλληλα, σύμφωνα πάντοτε με το κείμενο του επίσημου κανονισμού όπως δόθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, σε ορισμένες κατηγορίες, αθλητές που καταφέρνουν συγκεκριμένες επιδόσεις σε επιλεγμένες κατηγορίες μπορεί να πάρουν δώρο ένα ρολόι Longines.

Όταν μάλιστα η ανταμοιβή αφορά τους πρώτους των πρώτων παγκοσμίως, τα ποσά ανεβαίνουν. Έτσι, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Τοξοβολίας, σε κάθε κατηγορία, ο πρώτος παίρνει το ποσό των 20.000 ελβετικών φράγκων και ακολουθεί ο δεύτερος με 10.000 ελβετικά φράγκα, ο τρίτος με 5.000 και ο τέταρτος με 1.000.