Από άκρη σε άκρη της Γης, οπουδήποτε κι αν διοργανώνονται αγώνες, μικρής ή και μεγαλύτερης εμβέλειας, είναι αξιοσημείωτα τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και για τον ίδιο τον τόπο που φιλοξενεί, έστω και για λίγες μέρες, την οποιαδήποτε διοργάνωση.

Άλλωστε, διεθνώς δεν είναι καθόλου άγνωστος ο περίφημος αθλητικός τουρισμός, το ιδιότυπο αυτό είδος τουρισμού που αναφέρεται σε απρόσμενους επισκέπτες, κυρίως οπαδούς κάποιας ομάδας ή φίλους ενός αθλήματος, που ακολουθούν πιστά την οποιαδήποτε διοργάνωση.

Ξενοδοχειακές μονάδες, μικρά τουριστικά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και εστιατόρια, καφέ και σούπερ μάρκετ, είναι από τις κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες ευνοούνται συνήθως από κάθε αθλητική διοργάνωση. Για την τοξοβολία, ισχύει φυσικά το ίδιο.

Ακόμη και η πιο μικρή πόλη έχει να κερδίσει από κάθε αγώνα τοξοβολίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του χωριού Φρέναρος και της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, όπου διοργανώθηκε τελευταία το «Aphrodite Mediterranean Cup». Κατά τη διάρκεια των αγώνων, όπως ήταν αναμενόμενο οι αφίξεις αυξήθηκαν, όπως άλλωστε και η κίνηση στην αγορά.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι οπαδοί και οι φίλαθλοι που ακολουθούν σε κάθε διοργάνωση κάποιον αθλητή ή κάποιο αγαπημένο τους σωματείο. Είναι επιπροσθέτως και οι ίδιες οι αποστολές, οι οποίες πρέπει να προσμετρηθούν ως επισκέπτες, καθώς συνήθως οι αποστολές αυτές είναι πολυμελείς, αφού αποτελούνται όχι μόνο από τους ίδιους τους τοξότες, αλλά και από τους προπονητές ή και διοικητικούς παράγοντες των συλλόγων.

Μια μεγάλη γιορτή

Και δεν είναι καθόλου άστοχο να μιλήσει κανείς για μια μεγάλη γιορτή, η οποία “στήνεται” κάθε φορά με αφορμή οποιαδήποτε διοργάνωση. Μια γιορτή που προκαλεί το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, αλλά έχει επίσης ένα ακόμη όφελος: στρέφει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον τόπο στον οποίο διεξάγεται η αθλητική διοργάνωση.

Η “διαφήμιση” αυτή, μαζική και με πολλούς αποδέκτες, είναι το καλύτερο “δώρο” που μπορεί να κάνει κάθε αγώνας τοξοβολίας στον εκάστοτε τόπο. Διαφήμιση σε φόντο αθλητικό, που προσελκύει όμως με τον τρόπο αυτό τα βλέμματα και οδηγεί συχνά σε αύξηση των επισκεπτών μελλοντικά.