Αν όλα τα αθλήματα που παίζονται στον κόσμο, από τα πιο δημοφιλή έως και τα λιγότερο γνωστά, έχουν τους σταρ τους, τότε ο σταρ της τοξοβολίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας: ο Χούμπερτ Φαν Ίνις από το Βέλγιο, ο άνθρωπος που κατέκτησε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δέκα ολυμπιακά μετάλλια κατά τη διάρκεια της καριέρας του! Έξι χρυσά και τέσσερα αργυρά.

Σε ηλικία 34 ετών, ο Χούμπερτ Φαν Ίνις, γίνεται ο πρώτος Ολυμπιονίκης της τοξοβολίας, το 1900 στο Παρίσι (όταν το άθλημα εντάσσεται για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς). Αργότερα, το 1920 στην Αμβέρσα ανεβαίνει και πάλι τέσσερις φορές στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Έκτοτε, η τοξοβολία καταργείται και ο ίδιος έχει την ευκαιρία να ασκεί το αγαπημένο του άθλημα είτε ιδιωτικά είτε σε τοπικά πρωταθλήματα (οι Βέλγοι λατρεύουν την τοξοβολία!). Το 1931 κι ενώ ο ίδιος ήταν περίπου 65 ετών, παίρνει μέρος στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα ως βασικό μέλος στην εθνική ομάδα του Βελγίου, η οποία (εννοείται) κατακτά το χρυσό. Έως το τέλος της ζωής του και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του δεν σταμάτησε να ασχολείται με την τοξοβολία και δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να δει το αγαπημένο του άθλημα να ξαναμπαίνει στους Ολυμπιακούς, το 1972 στο Μόναχο…

Οι γυναικείες μορφές της τοξοβολίας

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των αθλητριών της τοξοβολίας που αξίζει να αναφερθούν είναι η 42χρονη νοικοκυρά από την Αϊόβα, Ντορίν Γουίλμπερ, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972. Μάλιστα, ενώ μέχρι τα μισά των αγώνων ήταν στην τέταρτη θέση, οι επιδόσεις της στη συνέχεια ήταν τόσο θεαματικές που όχι μόνο την ανέβασαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αλλά και της χάρισαν το παγκόσμιο ρεκόρ.

Ωστόσο, η σύγχρονη γυναικεία μορφή του αθλήματος είναι σίγουρα η Σου Νιουνγκ Κιμ από την Κορέα, που είναι τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης αλλά και τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τοξοβολίας την ανακήρυξε το 2011 ως την πιο σπουδαία γυναίκα τοξότη του 20ου αιώνα.