Ολοένα και περισσότερους φίλους και οπαδούς κερδίζει τα τελευταία χρόνια το άθλημα της τοξοβολίας. Ένα άθλημα με μόνο “αντίπαλο” τον στόχο, ένα άθλημα που παίζεται “ψυχή τε και σώματι”, αφού σώμα και πνεύμα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά, για να μπορέσει ο αθλητής να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δοκιμασίες.

Για να πετύχει ο αθλητής τον στόχο, απαιτείται ο συνδυασμός μιας σειράς πνευματικών αλλά και σωματικών ικανοτήτων. Αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, προσήλωση, αλλά και ισορροπία, ελαστικότητα και αντοχή είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τοξοτών και αυτά τα οποία αναπτύσσει κάποιος που θα ασχοληθεί με το άθλημα.

Παγκοσμίως, τα τόξα που χρησιμοποιούνται είναι δύο: το σύνθετο, το οποίο λειτουργεί με χρήση τροχαλιών και το ολυμπιακό, που μοιάζει με το τόξο που χρησιμοποιούνταν τις παλιές εποχές.

Ο στόχος αποτελείται από δέκα κύκλους που έχουν πέντε διαφορετικά χρώματα (από έξω προς τα μέσα είναι άσπρο, μαύρο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο), τα οποία αντιστοιχούν και σε διαφορετικούς βαθμούς.

Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αν και πολλοί το βλέπουν ως ένα απλό παιχνίδι στόχου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τοξοβολία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Πρόκειται για ένα ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος γυναίκες και άνδρες παίζοντας ομαδικά ή ατομικά.

Η πρώτη φορά, που τοξότες διαγωνίζονται σε Ολυμπιακούς ήταν το 1900, στο Παρίσι. Είκοσι χρόνια αργότερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, το άθλημα καταργείται από τη διοργάνωση και ακολουθούν πολλά χρόνια για να επανεμφανιστεί, κάτι που έγινε στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 στους οποίους συμπεριλήφθηκε ως ατομικό άθλημα. Ως ομαδικό άθλημα, εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες, στη διοργάνωση που έγινε το 1988 στη Σεούλ.

Στην τοξοβολία των Ολυμπιακών αγώνων, οι αθλητές διαγωνίζονται από την απόσταση των 70 μέτρων, χρησιμοποιώντας το ολυμπιακό τόξο. Το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας είναι εξαιρετικά θεαματικό, καθώς έχει να κάνει με στόχους και καλό σημάδι. Πρόκειται για ένα θέαμα που φαίνεται να “αγαπούν” οι φίλαθλοι παγκοσμίως.