Το Kyudo ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Απλό άθλημα ή κάτι πιο μυστικιστικό από ένα απλό άθλημα; Η ιαπωνική τοξοβολία, το περίφημο Kyudo, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Από την Ασία έως την Ευρώπη και την Αμερική, η παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι σαμουράι τοξότες μοιάζει σήμερα να γοητεύει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, κάθε ηλικίας και μάλιστα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η λέξη Kyudo σημαίνει ο “ο δρόμος του τόξου” και εντάσσεται μεν στις πολεμικές τέχνες, εμπεριέχει όμως έννοιες όπως η αυτοβελτίωση, η αυτογνωσία. Με μπαμπού ή συνθετικά υλικά είναι συνήθως φτιαγμένο το τόξο που χρησιμοποιείται στο Kyudo, όπως άλλωστε και τα βέλη.

Στην Ιαπωνία, το Kyudo είναι σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένο και υπάρχουν σχολές παντού, ακόμη και στα κολέγια αλλά και στα σχολεία, όπου τα παιδιά μυούνται στην τέχνη των σαμουράι και τη φιλοσοφία της. Ωστόσο μεγάλη συζήτηση υπάρχει σήμερα σχετικά με το κατά πόσο η διδασκαλία του Kyudo πρέπει να συνεχιστεί σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, αφού, όπως πολλοί επισημαίνουν, απαιτείται ωριμότητα σκέψης και σώματος για να ασκήσει κανείς πραγματικά το Kyudo.

Άλλα είδη τοξοβολίας

Ένα από τα είδη της τοξοβολίας που μάλλον αφορά λίγους, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο, είναι η έφιππη τοξοβολία, η οποία παραπέμπει σε αρχαίους λαούς που είχαν έφιππους τοξότες. Διάσημος αθλητής σε αυτό το είδος θεωρείται ο Καζάι Λάγιος από την Ουγγαρία, ο οποίος μάλιστα έχει καταγραφεί και στα ρεκόρ Γκίνες, αφού κατάφερε να ρίξει, ενώ ήταν πάνω σε άλογο που κάλπαζε, τρεις βολές μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.

Αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τοξοβολίας είναι και η λεγόμενη τοξοβολία σκι, κατά την οποία οι αθλητές χρησιμοποιούν… σκι για να διανύσουν μια απόσταση κάποιων χιλιομέτρων (διαφορετική για άνδρες και για γυναίκες), κατά την οποία πρέπει να ρίξουν 12 βέλη. Το άθλημα ξεκίνησε όπως μπορεί να φανταστεί κανείς από τη Σκανδιναβία αιώνες πριν, αλλά αναβίωσε στο πρόσφατο παρελθόν.