30 χρόνια από τον πρώτο αγώνα τοξοβολίας στην Κύπρο

Συνολικά 30 χρόνια συμπληρώνονται το 2019 (και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου) από τότε που έγινε ο πρώτος επίσημος αγώνας τοξοβολίας στην Κύπρο, υπό την “ομπρέλα” της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, η οποία επίσης προσπαθούσε τότε να οργανώσει τον χώρο της ερασιτεχνικής τοξοβολίας και να ανεβάσει το επίπεδο.

Τόπος διεξαγωγής των αγώνων, το αθλητικό ιππικό κέντρο Λαπάτσα στο Παραλίμνι, το οποίο προσφέρθηκε – ως μεγάλος ανοιχτός χώρος – για να γίνουν αυτοί οι αγώνες που σηματοδότησαν, έστω και δειλά – δειλά, την έλευση της τοξοβολίας στο νησί της Κύπρου.

Μια σχετικά μικρή, ολιγομελής παρέα ήταν αυτή που συγκεντρώθηκε εκείνη τη μέρα για να στοχεύσει από απόσταση μόλις 30 μέτρων χρησιμοποιώντας απλά εκπαιδευτικά τόξα, φτιαγμένα από ξύλο. Άνθρωποι, που ο καθένας από τη δική του θέση στήριξαν και μετέπειτα το άθλημα και βοήθησαν από διάφορα πόστα ώστε να αναπτυχθεί, με τον πιο γρήγορο τρόπο.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι σε εκείνους τους πρώτους αγώνες, νικητής στους άνδρες στο ολυμπιακό τόξο ήταν ο Πάμπος Κουρουνάς και στις γυναίκες -και πάλι στο ολυμπιακό τόξο -η Τατιάνα Νικολάου.

Η ανάπτυξη του αθλήματος

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, ολοένα και πληθαίνουν οι αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την τοξοβολία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έχουν δηλωθεί 29 σωματεία που με διάφορα τμήματα ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.

Τα 29 αυτά σωματεία είναι επίσημα εγγεγραμμένα στο μητρώο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, μέλους του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, η οποία βλέπει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη και περαιτέρω εξάπλωση του αθλήματος να αποδίδουν καρπούς χρόνο με τον χρόνο, σε κάθε διοργάνωση.

Δεν είναι άλλωστε αμελητέο το γεγονός ότι μόλις τρία χρόνια μετά το 1989, στους αμέσως επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η Κύπρος συμμετείχε με τον αθλητή Σίμο Σιμώνη, ο οποίος πήρε την 74η θέση στο ατομικό ανδρών.

Σήμερα, η δραστηριότητα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας έχει πλέον επεκταθεί και σε διάφορες διοργανώσεις που η ίδια έχει υπό την αιγίδα της, προκειμένου το άθλημα να διαδοθεί ακόμη περισσότερο.